To mięso rozpada się pod widelcem. Duszone powoli wychodzi obłędnie delikatne
Policzki wieprzowe nie są popularnym mięsem, a szkoda. Zawsze wydawały mi się trudnym i dziwnym mięsem. Aż pewnego dnia zobaczyłem je w super cenie u mojego rzeźnika i zaryzykowałem. Zaskoczyło mnie, jak po kilku godzinach w garnku twardy kawałek mięsa zamienił się w coś tak delikatnego i pełnego smaku. Teraz to mój popisowy numer na obiady.
Jak zrobić duszone policzki wieprzowe?
Policzki to intensywnie pracujący mięsień, pełen kolagenu. Dlatego na pierwszy rzut oka wydają się twarde. Jednak to właśnie ten kolagen, po długim, wolnym gotowaniu, zamienia się w żelatynę, która nadaje mięsu niesamowitą delikatność, a sosowi – głębię i aksamitną konsystencję.
Najważniejsze jest, by się nie spieszyć. To danie potrzebuje czasu. Kluczowe jest obsmażenie mięsa na początku, by zamknąć w nim soki i nadać mu smaku. Potem wystarczy dusić je na małym ogniu, pod przykryciem, aż będzie rozpadać się pod naciskiem widelca. Im dłużej, tym lepiej. To właśnie ten proces sprawia, że sos staje się gęsty i esencjonalny bez grama zasmażki.
Jeśli chcesz podkręcić smak sosu, do garnka możesz wlać pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina i poczekać, aż odparuje, zanim dodasz bulion. Czasem dodaję też kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy dla głębszego aromatu.
Przepis: Policzki wieprzowe duszone z warzywami
Rozpływające się w ustach mięso, duszone w aromatycznym sosie z warzywami.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 780 w każdej porcji
Składniki
- 800 g policzków wieprzowych
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 30 g mąki pszennej
- 50 ml oleju rzepakowego
- 750 ml bulionu wołowego lub wieprzowego
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsa i warzywPoliczki oczyść z nadmiaru błon, umyj i dokładnie osusz. Oprósz je mąką, solą i pieprzem. Cebulę i marchewkę pokrój w grubą kostkę.
- SmażenieW grubym garnku rozgrzej olej. Obsmaż policzki z każdej strony na mocno złoty kolor. Zdejmij mięso z garnka. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z marchewką, aż się zeszklą.
- DuszenieDo warzyw włóż z powrotem mięso. Wlej gorący bulion, tak by przykrył policzki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i duś przez 2,5-3 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec posyp świeżą natką pietruszki.
Z czym podać takie policzki?
To danie ma niezwykle bogaty i esencjonalny sos. Aż się prosi o towarzystwo dodatków, które go idealnie wchłoną. Polecam:
- Kremowe purée ziemniaczane – to absolutny klasyk i najlepszy przyjaciel duszonych mięs. Jego maślana, gładka konsystencja idealnie komponuje się z delikatnym mięsem, a przy tym doskonale zbiera z talerza każdą kroplę pysznego sosu.
- Kluski śląskie lub kopytka – miękkie, delikatne kluski to idealny nośnik dla sosu. Ich neutralny smak nie przytłacza dania, a charakterystyczne wgłębienie w kluskach śląskich jest wręcz stworzone do tego, by wypełnić je aromatycznym sosem.
- Kasza gryczana – dla miłośników bardziej wyrazistych smaków. Jej lekko orzechowy, ziemisty charakter fantastycznie komponuje się ze smakiem wieprzowiny i słodyczą duszonej marchewki.
- Buraczki zasmażane – ich słodko-kwaśny smak to idealna przeciwwaga dla bogatego, mięsnego sosu. Orzeźwiają podniebienie, dodają całości lekkości i przełamują smak, sprawiając, że danie nie jest monotonne.